forsøgstjenesten

Hvordan bliver man forsøgsperson?

Se mere om, hvordan det er at være forsøgsperson i et videnskabeligt studie

1. Find et forsøg der passer til dig

Det første skridt hvis man ønsker at medvirke i et klinisk forsøg er at finde et opslag om et klinisk forsøg, som passer til dig. Det kan man typisk finde på følgende steder:
- Universiteters hjemmesider
- Hospitalers hjemmesider
- clinicaltrials.gov
- Avisartikler
- Patientforeningers hjemmesider

Hvert opslag beskriver typisk hvilke krav som stilles til forsøgspersonerne, det kan eksempelvis være: alder, vægt, om man har en særlig sygdom eller andre lignende krav. Det er vigtig at man overholder alle de krav der er for studiet.

2. Sæt dig ind i hvad studiet kræver af dig

Det er vigtigt at du gør dig nogle tanker om hvad forsøget handler om og det passer til dig. Du kan eksempelvis stille dig selv følgende spørgsmål:
- Har du tid til at deltage i forsøget?
- Har du mod på at deltage i de undersøgelser som kræves?
- Kan du gennemføre forsøget?

Hvis du har yderligere spørgsmål er det altid muligt at få afklaret spørgsmål inden du beslutter dig.

3. Tag kontakt til forskeren

På de fleste opslag om forskere som søger forsøgspersoner er der enten en mail eller et telefon nummer til forskeren, hvor du kan tage kontakt. Her kan du beskrive at du har interesse i at deltage som forsøgsperson og at du overholder alle krav for at kunne deltage i studiet.

4. Screeningsbesøg

Når du skal inkluderes i et klinisk forsøg vil du typisk blive bedt om at komme til en samtale, hvor du kan få yderligere oplysninger om forsøget. Her vil forskeren sikre sig at du lever op til kravene for at kunne deltage i forsøget og at du har forstået hvad det kræver at deltage. Her får du samtidig mulighed for at stille alle dine spørgsmål. Du vil herefter blive præsenteret for et dokument som du skal underskrive hvis du vil deltage. Dette ”informerede samtykke” er for at sikre at du ved hvad du siger ja til og det er vigtigt at du tager den tid du har brug for før du underskriver.

5. Du er nu blevet forsøgsperson

Når du har underskrevet det informerede samtykke er du forsøgsperson og har startet forsøget. Alle forsøg er forskellige og processen kan derfor være anderledes for det forsøg du deltager i.