forsøgstjenesten

Deltagelse som forsøgsperson

Se mere om, hvordan det er at være forsøgsperson i et videnskabeligt studie

Frivillig i klinisk forsøg

Gennem forskning er der sket enorme fremskridt i vores viden om de mange sygdomme man kan risikere at blive ramt af – og hvordan de bedst behandles.
Disse fremskridt kan i stor grad tilskrives den viden vi har fået gennem kliniske forsøg. Hvert år bliver der lavet hundredevis af kliniske studier i Danmark der kræver forsøgspersoner. Det er derfor vigtigt at der er frivillige som vil deltage i kliniske forsøg og hjælpe forskningen fremad.

Hvem kan deltage i kliniske forsøg?

Stort set alle kan deltage i kliniske forsøg da der er søges meget forskellige forsøgspersoner til forsøgene. Til nogle studier søges helt raske forsøgspersoner og til andre søges patienter med en bestemt sygdom. Det kunne eksempelvis være sukkersyge, hjerte-kar sygdomme som atrieflimren og åreforkalkning eller mave-tarm sygdomme som colitis ulcerosa eller Crohns sygdom.

Hvad består et klinisk forsøg i?

Der findes mange forskellige kliniske forsøg, men fælles for dem er at det er forsøg som bliver foretaget på forsøgspersoner. Nogle er korte og varer få timer, mens andre er lange og kan vare halve og hele år. Nogen gange skal man blot have foretaget rutinemålinger eller svare på spørgsmål, mens man i andre skal tage et særligt medicin eller have foretaget særlige målinger.
Det er derfor vigtigt at man som potentiel forsøgsperson gør sig nogle overvejelser om hvad man har lyst til at medvirke til.

Hvorfor medvirke i et klinisk forsøg?

At deltage i et klinisk forsøg som forsøgsperson er en meget personlig beslutning, hvorfor at det er vigtigt at man grundigt overvejer om og hvorfor man har lyst til at deltage. Nogle af de argumenter som gør at folk melder sig som forsøgspersoner er:

For at hjælpe andre
Det hjælper forskningen med at lære mere om menneske kroppen og/eller sygdomme som kan være med til at hjælpe andre.

For at lære mere om din krop eller sygdom
Ved at deltage i et klinisk forsøg bliver der ofte taget flere målinger end hvad man plejer, som kan give forskerne eller lægerne et bedre indblik i netop dit helbred. Dette kan i nogle forsøg give anledning til en bedre behandling

Kompensation for din tid
I nogle forsøg for man en kompensation for at deltage i et klinisk forsøg hvis der er elementer som giver ubehag, er til gene eller tager lang tid. Dette bør dog aldrig være årsagen til at melde sig som forsøgsperson.